Monday, May 18, 2015

Pinksteren

Na Pasen en Hemelvaart is het nu bijna Pinksteren. Het is een feest wat me nooit zoveel zei als kind. Het is natuurlijk een vaag begrip: De Heilige Geest. En uitstorten daar kon ik me al helemaal niets bij voorstellen.
Als ik in mijn klas, groep 4, aan de kinderen vraag wat Pinksteren betekent, dan zal een groot deel van de kinderen wel weten wat het inhoudt. Maar goed dan werk ik ook op een Christelijke school, na vier jaar mag je verwachten dat ze de Christelijke feesten kunnen uitleggen.

Ik vraag me af als je willekeurige voorbijgangers op straat zou vragen wat Pinksteren betekent, wat we nu gedenken op die dag, hoeveel mensen het dan nog weten te vertellen.

Pinksteren is voor ons als Christenen de dag waarop de beloofde 'hulp' uit de hemel komt om ons bij te staan in de moeilijke tijden. De Heilige Geest die ons als Trooster helpt en ondersteunt. Op de dag dat gebeurde in de bijbel gingen de discipelen de straat op met tongen van vuur op hun hoofd en spraken ze in allerlei talen, zodat iedereen het kon verstaan. Op de dag kwamen 3000 mensen tot geloof en lieten zich dopen. Daarop werd de kerk gebouwd.
Ik ervaar de Heilige Geest lang niet altijd, maar als ik echt oprecht stil ben en op zoek ga naar God dan merk ik dat Hij er toch is en me bij staat in wanneer ik dat nodig heb.
Wat is het heerlijk om een God te hebben die voor je zorgt. Een God die voor je klaar staat, die hulp vanuit de hemel stuurt om ons te helpen.

Het mooiste vind ik nog de vruchten van de Geest, zoals ze dat zo mooi noemen. In een liedje van Elly en Rikkert dat ook De vrucht van de Geest heet wordt gesproken over al die gaven die de Geest van God je geeft.

Ik wens je liefde, blijdschap, vrede en een heleboel geduld. Vriendelijkheid, goedheid, trouw en tederheid, dat jij jezelf beheersen zult. Dat is de vrucht van de Heilige Geest, die ons eeuwig leven geeft.

Ik merk echt dat ik meer van die dingen heb gekregen en nog steeds krijg. Hoe meer ik mijn vertrouwen op God stel, hoe meer ik er van terug zie in mijn leven. Ik dank God voor zijn trouw en liefde voor mij!