Sunday, February 14, 2010

Vel' d'Hiv

In 1942 gebeurde er in veel delen van Europa vreemde dingen, beangstigende dingen, dingen die veel mensen lang hebben durven te vertellen. Eén van die dingen speelde zich af in Frankrijk. Frankrijk, het land van de trots, van de mensen die gesloten zijn, waren (en zijn?) er veel Fransen die zich het verleden niet willen herinneren. Inmiddels zijn er weinig mensen meer over die het ook echt vanuit hun herinneringen na kunnen vertellen. 

Op 16 juli in dat jaar werden Joden in Parijs uit hun huizen gehaald, in bussen gestopt en naar het Velodrome D'hiver gereden. Daar werden ze dagen aan hun lot over gelaten. Wachtend op wat er gebeuren ging, moesten die mensen doodsangsten hebben uitgestaan. Ongelooflijk als je bedenkt dat die mensen zonder water, eten en toegang tot toiletten daar opgepropt zaten te wachten. Waren ze in paniek? Teneergeslagen? Was alle hoop weggetrokken na een paar dagen daar door te brengen? Waarschijnlijk wel. Zonder eten, drinken en duidelijkheid wat er verder gaat gebeuren wordt een mens krankzinnig. Het lijkt me dat veel mensen het niet verder hebben gehaald dan dat betreffende Velodrome. Misschien hun zegen, hoe cru dat ook klinkt.

Want wat al die mensen, vaders, moeders, kinderen te wachten stond was een transport per trein (in de goederenwagon) naar Drancy. Een tussenkamp. Een kamp waar de vaders van de moeders en kinderen werden gescheiden. Om daarna niet meer terug te keren. Denk je eens in;

Je bent een klein kind, je weet niet half wat er gebeurt, laat staan wat je te wachten staat. Je vader wordt van je gescheiden, alles wat je hebt is je moeder. Een paar dagen later ontdek je dat alle mannen ineens weg zijn. Je hoort geruchten over dat ze met de trein zijn vertrokken. Gelukkig heb je mama nog...


Tot op een dag de politieagenten alle moeders en kinderen naar buiten drijven, uit hun barakken. De moeders moeten aan de ene kant gaan staan, de kinderen aan de andere kant. Je hoort kinderen huilen, schreeuwen, krijsen. Moeders gillen het uit. Agenten die hardhandig optreden als moeders hun kinderen proberen vast te houden...
Dan gaan alle moeders teneergeslagen, verscheurt van binnen het kamp uit. Je ziet je moeder weglopen, bij jou vandaan. Alle moed zinkt je in de schoenen want dan dringt het besef door, je bent alleen. Alleen tussen allemaal kinderen, die ineens zonder vader en moeder verdrietig, bang, hulpeloos achter zijn gebleven. 


Alle kinderen worden kaalgeschoren, daar gaat jouw laatste stukje van jezelf, het laatste waar je jezelf aan herkende als je in een glinstering van een ruit jezelf zag. Dat kind wat nu naar je terug staart in die ruit is in niets meer wat je ooit was. Al het blije, vrolijke, kinderlijke, onbevangene is uit je wegge-ebt vanaf het moment dat je werd weggehaald uit je vertrouwde omgeving, uit je huis, bij je mama en papa vandaan. 


Als het de volgende ochtend is, worden de kinderen opnieuw naar buiten gesommeerd en moet je in een rij gaan staan. In een lange optocht lopen alle kinderen naar het station. Het treinstation. Weer op weg, maar waar naartoe... Het onbekende tegemoet...

 Bussen op weg naar Drancy

Aankomst bij kamp Drancy


Alle mannen, vrouwen en kinderen werden allereerst van elkaar gescheiden om uiteindelijk allemaal weer op dezelfde plek terecht te komen. Allemaal hetzelfde lot, allemaal in dezelfde kamer, allemaal hun dood tegemoet. Het laatste station was kamp Auschwitz. Het vernietigingskamp waar zo veel Joden zijn omgekomen door haat, pure haat.

Het vreemde is dat veel Fransen het wegstoppen, nog steeds. Het valt niet te ontkennen. Het is gebeurt en toch doen veel Fransen nog steeds alsof het nooit gebeurd is. Stoppen het weg, willen het niet weten, het zich niet herinneren...

31 comments:

Unknown said...

En mogen wij nu raden welk boek je gelezen hebt? :P

Daphne said...

Nou, geloof niet dat jij hoeft te raden ;)

Ella said...

Ik ben er een boek over aan het lezen en het hele verhaal zit een hele dag in mijn hoofd. Vandaar mijn zoektocht op internet hierover.
We staan er niet bij stil wat er toen is gebeurd. Vanaf nu zal ik die mensen niet meer vergeten en zeker niet al wat er met hun is gebeurd.

Anna said...

Op dit moment ben ik Haar naam was Sarah aan het lezen, een heel mooi geschreven boek met een verhaal dat me raakt.Met mooi bedoel ik niet dat het verhaal leuk is, maar dat het heel zorgvuldig en gevoelig is neergezet op papier.

pieta said...

en... laten we dit in nederland nu ooit gebeuren met de moslims......

Anonymous said...

is dat een vraag pieta?
Ik hoop het niet
maar ik ben er wel bang voor..

Ik ben nu ook haar naam was sarah aan het lezen.
Afschuwelijk wat er gebeurd is.

Laten we dit nog een keer gebeuren?
dit keer met de moslims?

Anonymous said...

jullie moeten je schamen dat jullie willen dat dit ooit met de moslims in nederland gebeurd! niemand verdiend zoiets! de joden hadden het ook niet verdiend! je wenst niemand dit toe!! als je deze verhalen al leest is het erg genoeg dat het is gebeurd, maar dat jullie willen dat dit nog eens gebeurd! jullie moeten je schamen, alleen al dat jullie zo'n gedachten hebben! als de moslims de plaats van de joden moeten innemen, moet je je bedenken dat jullie de plaatsen van de fransen innemen, beschaamd en teleuregsteld in zichzelf dat ze geen greintje medeleven en menselijkheid hebben getoond aan andere mensen die hun helemaal niks hebben aangedaan! denk er maar over na, want wat hitler heeft gedaan was een grote les over menselijkheid over de hele wereld!

Anonymous said...

Helemaal mee eens, niemand verdient het om zo te worden behandeld! Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd in die tijd in frankrijk! en zoiets mag nooit weer gebeuren!

Anonymous said...

Niet om het een of ander, maar er zijn mensen hier die een punt hebben.
Niet dat ik het er mee eens ben dat dit ook met islamieten moet gebeuren, absoluut niet. Daar ben ik heel erg op tegen. Maar de maatschappij van tegenwoordig is goed onderweg om dit te laten gebeuren.
Vooral komt dit puur door hun slechte naam die ze in Nederland hebben gekregen. Wat ik zonde vind, want de islamieten die zich wel netjes gedragen, zijn hier ook ten dupe van.
Het criminele gedeelte (en dan niet alleen islamieten, maar iedereen, ook Nederlanders), die zorgen hiervoor. Die moeten ze aanpakken. Niet de onschuldigen die hier een nieuw leven willen opbouwen en zich prima aanpassen aan onze multiculturele maatschappij.
Maargoed, dat is mijn mening. en naar een 20-jarige studente zal de maatschappij echt niet luisteren.

Anonymous said...

Nee niemand verdient dit geen mens, tot wat voor godsdienst of geloofsovertuiging of hoe je er ook uitziet mag niet uitmaken. Maar! Wel vindt ik dat Nederland steeds minder Nederland is, en dat vind ik wel jammer! Bijvoorbeeld: Er wordt wel rekening gehouden met Halal eten, maar een vegetariër moet het vaak maar uitzoeken (dit naar aanleiding van het gedoe in gemeentehuis in Rotterdam). Maar ook de moskeën in ons land, denkt iemand maar ook dat een kerk in Islamitische landen welkom is, nee ik denk het niet. En Nederlanders zijn van oorsprong nou eenmaal niet islamitisch. Maar dit is mijn mening. Maar laat ik het wel even heel duidelijk zeggen dat ik op geen agressieve of discriminerende manier dit zou willen oplossen!

Anonymous said...

Ik ben het helemaal met die daar boven eens!

Britt said...

Een prachtig geschreven boek. Heb echt een nacht wakker geleden na het lezen wat Sara heeft meegemaakt.Het deed me meer beseffen dat de tweede wereld oorlog ontzettend veel mensen leven heeft gekost en kapot heeft gemaakt. Dit mag nooit meer gebeuren!!

Britt said...

p.s Ik denk ook niet dat Pieta en de mevr/meneer daaronder bedoelen dat dit ook met de moslims moet gebeuren, maar dat we stil moeten staan bij het feit dat het deze kant op gaat als we met zijn alle niet uit kijken...
haat maakt niet gelukkig!

Anonymous said...

Ik ben bang, dat als het moslimgeloof hier de overhand krijgt,deze zelfde moslims het niet erg vinden als de"christenhonden"hetzelfde lot ondergaan als onze joden.Ik denk dat ze dan hun ware gezicht laten zien.Ik ben bang voor de wolven in schaapskleren onder ons.Hun expansiedrift is enorm.Ik houd m'n hart vast en hoop dat ik ongelijk heb, maar ik ben BANG......

Anonymous said...

en alle anders denkenden en anders geaarden??

Marieke said...

Angst bestrijd je enkel met kennis. Probeer je in een ander te verdiepen en probeer de begrijpen welk uitgangspunt iemand heeft. Vaak zul je zien dat de angst niet gegrond is of eigenlijk heel erg mee valt. Momenteel lees ik, als geboren Nederlander, de Koran om zelf tot een oordeel te komen betreffende de inhoud. Verdiep je en beslis vervolgens zelf !!!

Denise said...

Ik heb haar naam was Sarah ook gelezen, moet zeggen mooiste boek die ik ooit gelezen heb! En als ik nou dan deze foto's zie maakt het nog meer werkelijkheid. Ik ben zelf 20 jaar, maar heb nooit geweten dat zoiets al dit gebeurd is in Frankrijk! Door de Fransen zelf!!

Anonymous said...

hebben jullie wel eens gelezen over oradour sur glane.
Daar is ook van alles gebeurd.Eris ook een boek van.

Cynthia said...

Ik ben dan misschien nog maar 15, maar hier moet ik tcoh echt wel even mijn mening over geven.

Ik heb de film gekeken van Haar naam is Sarah en ik vond het verschrikkelijk wat er is gebeurd! Aardig wat tissues nodig gehad.. Ik vind dat de acteurs en acrtices dit geweldig hebben kunnen naspelen en je hebt gelijk het gevoel of je het zelf meemaakt.


Nadat ik die film had gezien, kreeg ik een gevoel van schaamte. Wat de mens anderen wel niet kan aandoen! Ik hoop dat het nooit meer gebeurt.

Ik heb gelijk het boek bestelt van de film. Ik moest hier gewoon meer van lezen.

Ik vroeg me af of er meerdere boeken of films zijn hierover? Of gewoon verhalen op internet etc. over eigen verhalen van joodse mensen.

Anonymous said...

Hallo allemaal :)

Ik lees momenteel het boek 'Haar naam was Sarah'... Ik ben nog niet geraakt aan de dramatische passages. Ik heb enkele boeken gelezen en films gezien over de wereldoorlogen. Ik ben benieuwd hoe dit boek gaat aflopen.

Maar ik wil eigenlijk mijn mening kwijt over de visie van bepaalde mensen over de Moslims. Het idee om een ras uit te roeien vind ik onmenselijk. Ik begrijp niet hoe 'deze mensen' zich nog geestelijk gezond kunnen beschouwen. Niemand hoeft een bepaalde ras graag te hebben. Maar er moet een bepaalde mate van respect getoond worden, wat dus niet het geval is.

Ik vind het jammer dat ik als Moslim dood wordt gewenst door niet-Islamieten. Op een gegeven moment zei er iemand dat Nederland geen Nederland meer is doordat er veel Islamieten wonen. Dit kan niet aangegaan worden door volkerenmoord maar met politieke interventies.

Respect, beleefdheid en openheid is iets wat van twee kanten moet komen... Er is geen enkel reden om genocide goed te spreken. In de wereld waar in zitten is er dagelijks oorlog. Er sterven dagelijks honderden mensen in het Oosten. En jullie Westerlingen wensen dat de Islamieten uitgeroeid worden? In plaats van te strijden voor een vredevolle wereld voor de toekomst en onze kinderen willen jullie het nog erger maken.

Sorry, ik kan geen respect tonen voor de mening... En, jammer genoeg kan ik jullie ook niet het beste wensen omdat ik één van de duizenden ben die jullie dood wensen.

cees said...

ondergetekende had al veel over WO11 gelezen en gezien.

Het franse gedeelte was mij minder onbekend maar nu ik het boek'haar naam was sarah'lees, ; kippenvel en verschrikkelijk.

dit mag nooit meer gebeuren, laat staan dat een zinnig mens hier ook maar aan denkt !

Anonymous said...

Mooi geschreven maar wil je je de volgende keer wel aan de feiten houden en niet aan alle fictie die in haar naam was Sarah staat.. mooi boek hoor daar niet van.

Anonymous said...

sorry mensen maar ik heb zojuist haar naam was sarah uitgelezen en ik ben geschokt geweest over wat er allemaal in WOII gebeurd is ik ben zelf naar een paar concentratiekampen geweest en het is schokkend dat je daar ziet wat ze allemaal wel niet van die mensen hebben afgenomen
ik vind dat iedereen dat moet weten dat zoiets nooit vergeten mag worden
en zoals in 'haar naam was sarah':

Zakhor. Al tichkah.
Blijf het gedenken. Vergeet het nooit.

Anonymous said...

anonymous niemand wenst je dood. wie dat wel doet is niet helemaal goed in zijn hoofd. ik vind dat iedereen recht heeft om te leven wat voor godsdienst je ook hebt. Ik ben zelf christen en ik zou nooit willen dat er zoiets zal gebeuren met ons. dat wens je niemand toe.

Anonymous said...

Het is vreselijk wat er toen in Frankrijk is gebeurt, alleen zijn Nederlanders net zo goed in het wegstoppen en het negeren van dit soort gebeurtenissen. Vergeet niet dat de Nederlandse politie ook kei hard heeft meegeholpen met het op pakken van Joden, misschien nog wel actiever als de Franse politie. Nog nooit heeft de Nederlandse regering of politie hier zijn excuus voor aangeboden, dat hebben ze in Frankrijk op zijn minst dan wel nog gedaan, en dat maakt de daad verder zeker niet minder gruwelijk.

Tina said...

Ik heb het boek "Haar naam was Sarah" op 1 dag uitgelezen en die zelfde avond de film gezien. Het raakt mij echt wat er toen gebeurd is. En voor het boek wist ik er niets over. Maar nu zit ik al enkele dagen er toch wat over op te zoeken. Ik vind het echt super erg wat er allemaal gebeurd is. Ik ben opgelucht dat ik dit zelf niet meegemaakt heb. Ik ga de film "la rafle" of in het Nederlands "Razzia" ook kijken. Dat gaat ook over het vélodrome d'hiver. Ik hoop zo toch nog wat meer te weten te komen over dit alles.

Anonymous said...

hoe kan het dat 1 man in staat is een heel volk bijna uit te roeien ' erg ,.
haat is niet het antwoord mensen . welk geloof je ook hebt het maakt niet uit , geloof , hoop liefde en vriendschap, solidariteit en respect dat is echt belangerijk help elkaar mensen . iedereen leeft graag. xxxx

Anonymous said...

in naam van al de mijnen door martin grey , zeer ontroerend boek over de holocaust , zeker ook eens lezen

Anonymous said...

Het is niet de schuld van de Franse politie. Zij kregen aleen ordes uit berlijn. Overal in de kampen werden de bewakers monsters. Maar ik zou ook krankzinnig worden als ik gedwongen werd om dat werk te doen. Ik verdedig hun niet. Ik wil allen zeggen dat vele van hun gewoon geen andere keus hadden.

Anonymous said...

de mens is een monster. Geen enkele andere levensvorm is tot zulke gruweldaden in staat....en het is gebeurd...het gebeurt nog..en het zal blijven gebeuren...de oorlogen, de haat jegens de medemens en niet te vergeten de vernietiginskampen (de bio-industrie) zijn een voorbeeld van dergelijke gruweldaden die sinds jaar en dag voorkomen...het kunnen dan wel beesten zijn, maar het zijn wel levende wezens. De werkelijke beesten zijn wij...mensen

Anonymous said...

ik ben net 14 geworden en ik moet van mijn nederlands docent een werkstuk mken over een gebeurtenis uit de tweede wereldoorlog. hier hoefde ik niet lang na over te denken.. ik heb het boek haar naam was sarah gelezen en ik schaam me zo diep. Ik kan me niet voorstellen dat je bepaalde mensen zo erg kan haten dat je ze dit aan doet.
ik ben miscchein nog jong en snap ook niet alles, maar dit mag nooit meer gebeuren