Thursday, April 16, 2015

Jezelf verliezen om jezelf weer terug te vinden

Ik heb de film Wild gekeken en daarin speelt Reese Witherspoon een vrouw die naar zichzelf op zoek gaat. Daarvoor trekt ze de wildernis in en gaat ze de Pacific Crest Trail lopen. Deze route loopt van Mexico tot Canada en is 2,650 miles (4,265 kilometers) lang. 
Ze heeft veel verloren in haar verleden; haar moeder is overleden aan kanker, ze is gescheiden na 7 jaar huwelijk, is aan de heroine geweest heeft veel mannen versleten. Haar leven ging niet bepaald over rozen, maar op een dag blijkt ze zwanger en weet ze niet van wie. Ze besluit haar leven om te gooien en de Trail te gaan lopen om zichzelf weer terug te vinden. Een wonderbaarlijke, pijnlijke ervaring. Maar aan het eind blijkt het het allemaal waard te zijn geweest. Ze begint met een schone lei en pakt haar leven weer op.

Dit verhaal komt me bekend voor. In de bijbel lezen we ook een verhaal over de verloren zoon. Hij heeft alleen vooraf een geweldig goed leven. Hij heeft alles wat hij nodig heeft, maar neemt dit voor lief en wil weg van huis, weg van zijn familie. Hij wil op zijn eigen benen staan en denkt dat dit wel gaat lukken. 
We lezen niet letterlijk wat hij allemaal doet, maar als we dit vertalen naar nu zou hij waarschijnlijk zijn geld uitgeven aan gokken, meiden, feesten, drugs, alles wat God verboden heeft. Tot hij op een dag ontdekt dat het geld op is en hij alleen komt te staan. Met geld was hij iemand en wilde iedereen zijn vriend zijn, maar nu het op kijkt niemand hem meer aan. Zo gaat het in die wereld... Hij gaat op zoek naar werk en vind een plekje bij een boer, waar hij tussen de varkens mag verblijven. In de modder en de drek. 
Hij zit letterlijk in de shit. Dan denkt hij terug aan thuis. Aan zijn vader en moeder en zijn broer. Hij had het lang zo gek nog niet thuis. Er werd voor hem gezorgd, hij had altijd genoeg eten, niets om zich zorgen over te maken. Maar zou zijn vader hem terug willen? Hij heeft immers al het geld meegekregen dat hij zou erven, dus hij heeft nergens meer recht op. Hij besluit de gok te wagen en als zijn vader hem niet meer wil, dan wil hij ook wel werken voor zijn geld, om zo toch een plekje te hebben bij zijn vader in de buurt. 

Zo komt hij een tijd later aan bij het huis van zijn vader. Als het huis in zicht komt ziet hij zijn vader staan. Sterker nog hij komt op hem toegerend en omhelst hem. Hij roept zijn bedienden bij elkaar en geeft hen opdracht een feestmaal klaar te maken, want zijn zoon is terug gekomen! Niets werken, hij mag weer helemaal terugkomen bij zijn vader. 

En dat geldt ook voor ons. Ben je verdwaald, de weg kwijt, voel je God niet meer? Hij staat op je te wachten, tot je naar hem terugkeert! Bid, praat, schreeuw het uit. Maak contact en Hij zal je opnemen in Zijn huis. En ik kan je vertellen, na een tijdje te hebben rondgedwaald: Het voelt heel fijn om weer dichtbij Hem te zijn.

No comments: